Zero Waste – klasa 7b

Zdjęcie posiłku przygotowanego z resztek warzyw, pieczywa itp.
W nawiązaniu do Światowego Dnia Ziemi uczniowie klasy 7b włączyli się do akcji Zero Waste. Co to takiego?? To dawanie rzeczom drugiego życia.
Ponowne używanie produktów jest ekstra! Poza tym, fajnie nadawać niektórym przedmiotom zupełnie nowe, inne znaczenie. Nie chodzi tu tylko o uzupełnianie butelki na wodę czy noszenie torby na zakupy.

Upcykling jest bardzo modny i internet jest przepełniony pomysłami na wykorzystanie starych, wydawałoby się zbędnych przedmiotów do zrobienia czegoś super kreatywnego i często pięknego.

Nasz pierwszy krok do Zero Waste to „Gotuję – nie marnuję”.

Marnujemy dużo jedzenia mimo, że z powodzeniem moglibyśmy zrobić z nich pyszne dania. Pomyślmy, jak mądrze robić zakupy, planować jadłospis i przetwarzać resztki.
Przykładowe przypisy szukaj tu:

https://akademiasmaku.pl/porada/kuchnia-zero-waste-przepisy-na-dania-z-resztek,858

Zdjęcie posiłku przygotowanego z resztek  warzyw, pieczywa itp. Zdjęcie posiłku przygotowanego z resztek  warzyw, pieczywa itp. Zdjęcie posiłku przygotowanego z resztek  warzyw, pieczywa itp. Zdjęcie posiłku przygotowanego z resztek  warzyw, pieczywa itp.